Saps quantes hores cal dormir durant l'adolescència?

"Un adolescent que dorm 9 hores té el doble de capacitat per resoldre un problema matemàtic que un altre que en dorm 7"

| 28/09/2014 a les 12:49h
Arxivat a: ESTÀ PASSANT, son, dormir, fracàs escolar, adolescents
 
La bella durmiente Foto: Juanedc / Flickr

Has començat el curs amb bon peu? Diferents especialistes s'han reafirmat, durant la Setmana de l'Educació, que dormir poc és una de les causes del fracàs escolar.

Dormir el temps necessari és bàsic per al cos, la ment i l’ànima. Això afecta a tothom, però especialment els nens i adolescents, que tenen el cervell encara en formació. L’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) ha fet una declaració pública sobre la falta d'hores de son i el seu impacte en els adolescents, i algunes recomanacions.  

En primer lloc assenyalen que els pediatres han d’educar nois i pares perquè entenguin que la seva necessitat fisiològica de son és d'entre 8.5 i 9.5 hores. La migdiada o dormir el cap de setmana no són substitutius.
 
Durant la infància, el 'no dormir' ja apareix com un problema habitual però aquest, s’accentua sobretot en l’adolescènciaJavier Albares, neurofisiòleg i cap d’investigació de la Clínica Estivill destaca que gairebé la meitat dels adolescents dormen menys de 8 hores i en necessiten dormir 9.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, afirmava també fa una setmana, en una entrevista d’Antoni Bassas que som un dels països en què els adolescents dormen menys. Tots dos coincideixen en que dormir poc té un efecte directe sobre el rendiment escolar.  

Els adolescents ja tenen unes característiques pròpies de l’edat que els dificulten dormir, però el neurofisiòleg Albares assenyala els horaris escolars i extraescolars, així com l’ús intensiu d’aparells electrònics, com a causes principals del problema. Aquesta setmana a Adolescents.cat publicàvem un article sobre l'anomenat Phonebie.


Albares deixa clar que utilitzar aparells electrònics abans d’anar a dormir dificulta poder dormir. Activen, ocupen espai que es podria ocupar amb relaxació o dormint, i la llum que emeten trenca el cicle natural del son, per la qual cosa recomana que una hora abans d’anar a dormir no s’utilitzin telèfons mòbils, tauletes o ordinadors i que els pares evitin que aquests aparells estiguin al dormitori de l’adolescent. 

Les paraules del doctor queden corroborades per un estudi de la Universitat de Boston que vincula la falta de son entre els joves a la sobreutilització de les noves tecnologies fins a altes hores de la nit. És per això que els països més desenvolupats tenen unes taxes més altes d’estudiants que no dormen prou. Entre altres exemples, l’estudi indica que la llum que emeten les pantalles envia el missatge al cervell que ens hem de mantenir desperts.

I si bé als adolescents ja els costa agafar el son, els horaris del seu dia a dia incrementen aquests problemes. Entrar massa d’hora a l’escola o sortir-ne massa tard té efectes negatius sobre el jove que, a més, tendeix a acabar el dia amb activitats extraescolars. Acaben a les 20 o 21 hores, sopen i van a dormir tard, diu el doctor, que afegeix que els deures que han de fer a casa encara fan que vagin a dormir més tard. Albares aposta per una reforma horària que s’adapti a les necessitats dels adolescents.

Albares col·labora també amb la plataforma Ara És l’Hora, que impulsa una reforma horària a Catalunya per adequar-la als usos europeus. Dilluns presentaven la campanya del son, és a dir, es va posar sobre la taula com aquests horaris prolongats afecten el descans dels ciutadans, amb el suport del departament d’Ensenyament per conscienciar de la necessitat d’un canvi. Conscienciar i forçar un canvi legislatiu perquè els horaris escolars, laborals, comercials i mediàtics s’assimilin als de la resta de països d’Europa, per guanyar, així, en qualitat de vida. La consellera Irene Rigau està rebent notificacions d’escoles preocupades perquè cada vegada més joves s’adormen a classe.

Sleeping in School Foto: MC Quinn
 
Segons destaquen els diferents especialistes, les conseqüències de dormir poc són moltes: afecta la funció cognitiva, l’estat d’ànim, la concentració, la memòria, facilita la depressió i la irritabilitat, per esmentar només alguns efectes. Un nen que dorm set hores, quan almenys n’hauria de dormir nou, dobla les possibilitats de fracàs escolar, assenyala Albares.

Aquesta advertència és la mateixa i encara s'agreuja quan parlem d'adolescents, amb unes característiques pròpies, perquè en aquesta etapa el rellotge biològic fa que tinguin son més tard mentre continuen necessitant almenys 8.30 hores de descans perquè el seu cervell està en formació (fins als 20 anys).

Segons Albares, la situació que estan vivint els adolescents, és la més preocupant.
Destaca algunes dades d’aquests joves: entre un 11% i un 47% tenen problemes per agafar el son; un 45% dormen menys de 8 hores; entre un 20% i un 50% tenen somnolència diürna, i un 11% dels que tenen entre 13 i 16 anys tenen tots els símptomes de l’insomni. Les conseqüències sobre el rendiment escolar també són evidents:
Un adolescent que dorm 9 hores té el doble de capacitat per resoldre un problema matemàtic que un altre que en dorm 7, apunta el neurofisiòleg. 

Però si toquem de peus a terra, l’organització horària, la pressió de la societat complica molt dormir el temps adequat , que és una funció bàsica. Les activitats extraescolars, la quantitat de deures, els horaris dels pares, el fet de sopar tard, els programes de televisió, i en el cas dels adolescents, les noves tecnologies… impacten de ple sobre el descans.

Aquest agost, l’Acadèmia Americana de Pediatria feia un avís: el son insuficient en els adolescents com una qüestió de salut pública important que afecta la salut, la seguretat i l’èxit acadèmic dels estudiants de la nostra nació.

Una de les principals recomanacions que feia és que els instituts retardin l’hora d’entrada per facilitar el descans, que no sigui abans de les 8.30 hores. Als Estats Units l’organització horària laboral és diferent, per exemple, se sopa abans, però cal recordar que molts nois treballen unes hores per pagar-se les despeses personals i participen més en activitats socials.

T'hi sents identificat? Ets dels que dorms les 9 hores o ets més aviat una 'au nocturna'?

Fonts: Ara.cat, LaVanguardia.com, Espaipercreixer.com.

Què t'ha semblat?

0
0
0
0
0
0
0

COMENTARIS

Mdmd
Anònimggvevf, 28/09/2014 a les 13:47
+23
-0
Si si us plauuuu tot aniria millor
Dormu molt poc
Anònim, 28/09/2014 a les 13:59
+34
-1
Jo dormu entre 6 hores i 7 nomes per estudiar, no siempre estem amb Aparells electronics
HORARI
Anònimindignat, 28/09/2014 a les 14:01
Molt interessant
+117
-1
Les clases haurien de començar a les 9:30, despres tenir tres hores, una pausa de 30 min de pati i dos hores mes. I JA ESTA. Dinar a casa, tarda lliure i aixi dormiriem millor i treuriem millors notes i podriem fer millor els deures.

Com pretenen que fem tants deures i estudiem tant si tenim mes de 6 hores al dia (durant les que ens poden posar encara mes deures) i sense tardes casi per fer deures.
Aixi normal que no dormim tanta estona...
Escoltar
Anònim, 28/09/2014 a les 14:12
+19
-1
Jo estic totalament d'acord, com la gran majoria d'estudiants adolescents, però no per el fet d'entrar més tard i tot això, sino perquè noltes de les coses que es diu en questa notícia/text trobo que són importants, que s'haurien de corretgir, per el nostre bé i per al dels demés.
En total tenim 24h,massa feina, poc temsp per fer les coses que necessitem fer diariament i poques hores lliures o de descans.
Ara, alhora de repartir-se el temps de cadascú, que ho faci i ho aprofiti com vulgui, però no estaria malament treure algún profit si els adults, que són i seràn els encarregats de canviar horaris, ens escolessín i ens entenguessín.
Jo me'n vaig a dormir d'hora
Anònimaaaaaa, 28/09/2014 a les 14:23
+16
-5
Me'n vaig al llit a les 21:30h i a les 22:00H com a molt tard ja estic dormida i l'endemà m'haig d'aixecar a les set o sigui que dormo 9 h i em va millor perque tots els de la meva classe que se'n van a dormir tard treuen pitjors notes
jajja
Anònim, 28/09/2014 a les 14:38
+15
-2
Jo mormalment 11 o 12 hores jajajja

Yo hiverno
Indignació!!!
MM, 28/09/2014 a les 14:47
+13
-2
Jo vaig a 3r d'ESO i ens fan estar a l'escola de dilluns a divendres em de ser a les 7:30!!!! Dons jo em desperto a les 5:50 per no anar estressada per que he d'esmorzar, dutxarme (no sempre pel matí), i arreglarme una miqueta i vaig justa i a la tarda si tens extrescolars i la tona de deures que ens posen, jo explota "! no tens temps ni de sopar ni temps per tu!!! que encara que trec bones notes perquè estudio molt, casi no tinc temps de tenir vida social (també hi ha gent a la meva classe que no vol estudiar i tal, pero els que si estem que ens esstirem els cabells)!!!

Jo començaria a les 9, llavors no mextranya que espanya tingui nortes tan baixes

PD: Perdó per les faltes

#Indignada

Classes
Anònimaaaaa, 28/09/2014 a les 15:25
+7
-0
Doncs a mi m'agradaria entrar més tard a classe, per exemple a les 9:30 i els dilluns i els dimarts no haver de tornar a l'insti per la tarda. Fi. Arreglen això i tothom feliç, sincerament eh.
tinc soon
Anònim, 28/09/2014 a les 15:25
+3
-0
hola adolescents! Jo dormo unes 7 hores. Dilluns, dimecres i divendres tinc entreno de 20 a 22, arribo a casa a les 22:15, sopo a les 22:30 i men vaig a dormir a les 23:15 pq lendemà comenso el cole a les 8. Dimarts i dijous son els unics dies q dormu 8 hores (si arribo).

hauriem de comensar a les 9 o a les 8:30 cada dia!


petons
😱😱😱
Anònimnsbfnanxjcja, 28/09/2014 a les 15:33
+6
-0
Jo aquest any he comensat a anar a dormir a les 10:30 (faig 3r eso) i em desperto a les 7:00-7:15 i la veritat es que em va tot millor a mes prenc unes vitamines abans d esmorzar i una infusio per dormir abans d anar a dormir. Vaig molt mes ben organitzada que el curs passat i em sento be pq a mes em queda temps lliure per fer el que vulgui despres de fer els deures, perp igualment m agradaria que canviesin els horaris, mai esta malament dormir una miqueta mes
La son
Anònimaaaa, 28/09/2014 a les 16:36
+3
-0
Jo tmb penso k seria millor k entressim mes tard al mati. Faig 1r de batx. i tenim molta feina i vaig a dormir tard per aixo. A l'endema m'haig de llevar a les 6:30 i molts dies hhe dormit 5 hores i poc!!!! Em sembla increible! a classe ens expliquen moltes coses i he d'estar atenta tota l'estona i com k no dormo gaire m'agafa son....
dadsgfbhgjgk
Anònimvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv, 28/09/2014 a les 16:41
+4
-0
A la meva escola entrem a les 9 a les clases i fins les cinc i quart no acabem, Faig 3r de ESO i només tenim una tarda lliure. Faig 2 extraescolars, 4 dies a la setmana i quan arribo a casa (sobre les 6 els dies que no tinc extraescolar i sobre les 8 els dies que tinc) tinc que fer minim 3 hores de deures i d'estudi tots els dies. Després dutxarme i sopar per dormir i aixecarme a les 7. ELS ADOLESCENTS D'AVUI EN DIA NO TENIM VIDA
#Indignació
Maneta a dalt qui vulgui l'independència
nsbhdkm
Anòmnzbhjd, 28/09/2014 a les 17:55
+2
-0
A la meva escola comensem a les 8 cada dia i els dimecres i els divendres no tenim cole a la tarda, pero faig extraescolars cuatre dies fins a les 9, arribo a casa a les 9:15 i encara me de dutxar i fer deures i es clar men vaug a dormir cap a les 12:30 i no pas perke estigui amb el mobil sino perque he d estudiar i dormo super poc unes 6-6:30 h i vaig esgotada
hfg
Anònimfgufghgh, 28/09/2014 a les 17:56
+1
-2
uff quanta lletra no? sintetitzeu o la gent sí que s'adorm
sdfghjkilo
hryuisdfty, 28/09/2014 a les 18:17
+0
-0
He llegit tots els comentaris, i ja que estic diré el meu horari: de dimarts a divendres entrem a les 8, els dilluns a les 9, i surtim a les 17:30 de dilluns a dijous, i divendres tenim tarda lliure. La veritat es que potser preferia entrar tots els dies a les 8 i tenir dos tardes lliures, pero després de veure això potser prefereixo no tenir tarda lliure i entrar tots els dies a les 9.
Ara mateix faig 2n, i si que es veritat que ara que hem començat no he de estudiar molt, pero fent deures tardo molt (i creieume, no es per ferme aqui la llesta, pero la majoria de la meva classe van pitjor que jo) i si jo ja tardo unes 2h minim per fer deures, no vull saber el que m'espera.
Pero si que es veritat que intento fer els deures el mateix dia que me'ls posen, així ho tinc tot fresc i m'enrecordo, i no vaig tan estresada per feines atrasades. Crec que tots hauriem d'intentar estudiar i fer deures els caps de setmana tot el que puguem, ja que tenim 48h i per 4 que en perdem no pasa res, a part que ja que tenim aquests horaris, hauriem d'intentar anar a dormir a hores més acceptables, perque d'entre el grup de les meves amigues, hi ha algunes que dormen unes 4-6h diaries, i altres que a les 22h estan al llit, i això es nota bastant en el rendiment escolar.
Jo vaig a dormir a les 22:30h aprx per estar dormida a les 11h-11:15h ja que el meu pediatre em va dir que necesitem dormir unes 8 hores minim, i es el que intento. Us recomano llegir, escoltar musica (una mica lenta), mirar instagram,etc... A mi m'ajuda bastant veure una infusió, pero sempre acabo tenint son pel mati, pero els dies que dormo 11h perque es cap de setmana despres em sento una zombie, i aixo es per el fort canvi de 7h a 11h.
Gracies per llegir-ho adolescents i perdo per les faltes:c
Shit
epaa, 28/09/2014 a les 18:30
+2
-1
Es veritat aixo... Pero els que aneu a instituts ho teniu + de conya que els que anem als concertats! Faig 4t Eso i tinc una amiga que va a un IES i té un horari de conya, surt a les 2:30 i té la tarda sencera per fer extres i deures... en canvi jo surto a les 5:15 i he de fer deures i hi ha dies que arribo a les 22.30 a casa per el monton de deures....

Està super mal estructurat :(
dons io parlo per whats
Anònimassdggsdf, 28/09/2014 a les 18:57
+0
-2
ami magrade dormir pero sempre em quedu parlant per wa abans danar a dormir haha es una cosa inevitable.durant el dia no tinc tems de parla i parlu de nit no passa res
petons adolecsneTS

no va de conya
AnònimsdASD, 28/09/2014 a les 19:08
+0
-1
Per la que diu qe ho tenim mes de conya va etibucadaa, jo vaig a un IES i em despertu a les 6:30 per dutxarme i esmorzar i eso perqe el bus passa a les 7:15, arribem a linsti a les 7:50 i les clases començen a les 8:00, i tenim 3 clases, osigui 3 hores avans de anar al pati fent claasse,30 min de pati i tornai 3 hores mes ens morim de gana a dins de clase, mira amb akesta semana ja i a agut 3 insolacions de persones de tanta gana. I es veritat que surtim mes d'hora pero penseu qe amb bus arribem a casa a les 3:15, dinem i acabem per alla a les 4:30 I alguns que tenen extrescolarss....
Jolin
Anònima:3, 28/09/2014 a les 20:42
+2
-0
Si clar, doncs que els diguin als instituts que comencin les classes mes tard, si una persona ha de dormir 9 h i aixecarse a les 7 del mati vol dir que ha danar a dormir a les 22 h. No se vosaltres pero jo molts cops començo a sopar a aquesta hora jajajaja
Dormo poc
Laura, 28/09/2014 a les 21:11
+0
-0
Jo dormo poc perquè ens posen molts deures, i tenim sempre que estar estudiant, si canviessin els horaris potser la gent no es dormiria a classe, i hi hauria molt menys fracàs escolar, tot aixo passa per la merda de país aquest que no té un bon sistema d'educació.
horaris europeus...
rtgrge, 28/09/2014 a les 21:12
+1
-0
Jo també intento dormir tant com puc però a vegades se'm fa difícil perquè amb les extraescolars, deures i quedar amb amics acabes sopant a les 10 i anant a dormir a les 11...
JO proposaria fer un horari més europeu, us l'intento explicar:
9-11: dues classes, 11-11:15, pausa per fer una mossegadeta i pixar, 11:15-1:15 dues classes, 1:15-2 pausa per dinar (portar-se tupper de casa, servei menjador... no ho sé, hi ha moltes opcions, i si, amb 45 minuts dinem de sobres) i de 2-4 dues classes. A les 4:30 arribariem a casa dinats ja per fer fer deures, extraescolars... tindriem de 5-8:30 a les 9 sopar i a les 10 al llit. Total dormir de 10 a 8 o 7:30 que són 10 o 9 hores i mitja! Així aniríem molt més desperts i organitzats!
jhkjlñ
Anònimhjbknmkñl,, 28/09/2014 a les 21:28
+0
-0
Jo faig horari intensiu 8:15 a 2:45 i em va ve, em dona temps per fer extrascolars i fer deures, dins i tot em sobra temps
gwhsis
Anònim, 28/09/2014 a les 22:33
+0
-0
Bff mencantaria fer horari intensiu no tinc ni una tarde lliura en tota la setmana y vaig a 4t
Pues les mebes 10 hores no me les treu ningú
Anònim, 28/09/2014 a les 23:08
+0
-0
Jo faig els deures rapid, surto una mica, a les 8 torno, faig totes les coses i a les nou a dormir a les nou, i al cole a les clases aborrides amb el mobil a la ma i ja, res de extraescolars que ja paso casi tot el dia en el cole. Al cap de setmana ala disco i ja.
El meu dia a dia
Teri, 28/09/2014 a les 23:32
+1
-0
Cada matí em llevo a les 6:30 per dutxar-me, esmorzar, vestir-me i anar-me'n cap a l'escola. Començo les classes a les 8:00, tinc un descans (pati) de 10:30 a 11 i un altre per dinar de 13:00 a 15:00, surto a les 17:00, arribo a casa sobre les 17:40 aprox., i he de fer una tirada de deures per al dia següent. No us podeu imaginar com arribo de cansada a casa i el pal que em fa posar-me a fer tots els deures, i quan m'hi poso, em costa bastant concetrar-me i acabar-los a una hora decentque sóc bastant mandrosa, però és que em canso abans de començar, i em costa concentrar-me. Total, quan els acabo (si és que els acabo), passejo el gos, i espero a que arribin els meus pares per sopar. Sopem sobre les 21:30-22:30, entre que recullo la taula i tot són les 23:00, vaig a l'habitació, i, normalment en poso a fer els deures que anteriorment havia deixat sense acabar. Em fico al llit sobre les 23:30-00:00, i sí que és veritat que em quedo un ratet amb el mòvil, per tant, m'adormo sobre les 00:30, així que acabo dormint 6h. Al matí em costa exageradament llevar-me, i em trobo molt cansada, quasi sempre em desconcentro a classe. Sempre m'han dit que sóc una noia que podria treure excel•lents en totes les matèries, i és veritat que trec bones notes o notes considerables sense necessitat d'estudiar massa, però em trobo tant cansada i em fa tan de pal aplicar-me de debò, que no puc, no aconsegueixo rendir del tot, jo sé que podria donar moltíssim més de mi, però em sento com si tinguès un pes enorme a sobre. I si a això li sumo la depressió...
Bé, abans he explicat el meu dia a dia, però no ens descuidem del cap de setmana, en especial, el diumenge. Els diventres, per sort, tinc les tardes lliures, i com he repetit en varies ocasions, arribo a casa feta pols, llavors aprofito aquesta tarda per dormir i descansar, els dissabtes al mati haig d'anar al cor i a la tarda a comprar amb la meva mare, per tant, em queda el diumenge per fer deures. Un diumenge, obviament, ja que puc descansar i dormir més, doncs em llevo bastant tard, entre 11:30-12 aprox., al matí miro la tele amb la mare, perquè em ve de gust, i a la tarda és quan faig els deures, com us imaginareu, tinc l'agenda plena de coses per fer el dia següent. Llavors, faig els deures (molt a poc a poc, mandrosament i sense concentrar-me del tot) i avui, com cada diumenge, son les 23:30 i encara no he acabat de fer-los, he d'estudiar per 2 assignatures per demà. Aquest matí m'he llevat tard, i com és evident no podré dormir molt d'hora. Així que, com sempre acabaré tancant els ulls sobre les 01:30-02:00 (de vegades més tard). Ja podeu imaginar-vos quant descansaré aquesta nit, i, evidentment, aquest cansanci l'arrastraré tota la setmana. Demà a primera hora tinc física i química, espero que tot vagi bé, espero que pugui aguantar i que no m'adormi (no seria el primer cop).
Ara bé, posem les cartes sobre la taula. És veritat que sóc una mandrosa, és veritat que no m'organitzo bé, és veritat que hauria de deixar el mòvil, ho admeto. Però, també penso que l'horari escolar i la quantitat de deures haurien de ser uns altres.
No sé, si algú té alguna cosa a dir-me o algun consell, que contacti amb mi mitjançant aquest correo: [email protected]

Gràcies, vaig a fer els deures.
son
no cert del tot, 28/09/2014 a les 23:55
+0
-0
Això no ha de ser així. Durant l'etapa de l'ESO, hi havia MOLTA gent a la meva classe que treia males notes i dormia molt, i jo no dormia el suficient -i ara tampoc- pel que ja han dit molts als comentaris i no m'anava malament. Ni tampoc lo de "Un adolescent que dorm 9 hores té el doble de capacitat per resoldre un problema matemàtic que un altre que en dorm 7" ha de ser així. Això depèn d'altres factors.
I sí, dormir al costat d'ordinadors i tal és dolent, però si a la meva habitació tinc l'ordinador -de torre-, on cony hauria de dormir?? al pati?? I això de dormir 9h... ejem, si ens despertem a les 7, per exemple, a les 22h? venga ja, és impossible --> 9h+6 de classe + 2 menjant -per exemple- + 2 d'higiene, arreglar-se... = 19. Queden 5h per fer els deures (per exemple a batx, a 1h mínim per assignatura...), estudiar, extraescolars, estar en la família, anar i tornar dels llocs.... És impossible bàsicament.
I a veure, jo tinc insomni i dóna igual si he estat abans amb el móbil o l'ordenador, em costarà dormir igualment.
El meu horari es pitjor!
Vull dormir més, 29/09/2014 a les 18:14
+2
-0
Jo faig 2n de Batxillerat i realment és una gran m****. Ja desde el primer dia ja ens estan recordant el Tr i la selectivitat TT

Encara no m'he acostumat al nou horari, i ja estem acabant septembre, em dormo a les 2am (hi han dies que fins i tot m'acabo dormint a les 4am), tot per culpa de la tecnologia. I a classes algun dia d'aquests em quedaré sobada, ¡vull dormir més però el meu teléfon no m'ho permet! xD

Respecte l'horari, jo em llevo sobre las 7, sempre dormo una mica més ja que visc a prop del meu institut i mai arribo tard, nosaltres entrem a les 8:10, però ens obren la porta a i :05. Tenim dues hores de clases, després pati de 25 minuts, després dues hores més de classes, i un altre pati, però aquest és de 15 minuts (no et dona temps a res!), després dues hores més i a casa. En resum, entrem a les 8:10 i sortim a les 14:50 i no fem classes per la tarda.

Crec que el millor horari seria entrar a les 9 o 8:30, fer tres hores de classe, després el pati d'uns 30/35 min, y dues hores més i per a casa, així no tenim que tornar a la tarda.O al menys fer-ho un dia o dos a la setmana. O sigui, tots els dies 6 hores de classe i per exemple, dilluns i divendres 5 hores de classe i el pati més llarg.

Petons, Adolescents!
xorradeeees;)
Anònim:))))), 04/10/2014 a les 13:54
+0
-0
bah aixo son tot xorrades que sinventen aquesta gent perque estan avorrits. jo dormo 7 hores i soc el millor de la classe a mates (i a totes les altres coses)

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.