Això és el que ens pot passar si mirem moltes sèries

per Redacció, el 16 de febrer de 2019 a les 10:00
Sou dels que quan comenceu una nova sèrie no podeu parar de mirar capítols? Doncs potser formeu part dels binge racers, persones que fan maratons d'episodis cada cop que s'estrena una nova producció. Segons Netflix, al món hi ha 8,4 milions de persones amb aquest perfil, una xifra que s'ha multiplicat per vint entre el 2013 i el 2016!

I com és que ens enganxem a les sèries? Hi ha moltes raons. «La primera és que, a diferència de l'emissió setmanal tradicional pròpia de la televisió, la majoria de les plataformes aposta per pujar tots els capítols d'una temporada de cop i deixar a les mans de l'espectador el ritme en què els consumeix», afirma Elena Neira, professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC.


«Davant una marató de sèries, el cervell genera dopamina, un senyal químic relacionat amb el plaer», afirma Diego Redolar, neurocientífic i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC. En concret, aporta una recompensa natural i interna de plaer que reforça la relació amb aquesta activitat, i el cervell envia sensacions positives al cos perquè continuï amb aquesta tasca.

Resultado de imagen de edward norton sofa gif


I quines conseqüències pot tenir fer maratons de sèries?

«Hi ha estudis que alerten sobre el detriment cognitiu i psicològic que pot provocar la immersió que genera la marató de sèries, la qual pot derivar en aïllament i en una devaluació de les experiències personals diàries», explica Neira.

A més, alguns informes han suggerit que, després d'una marató de sèries, les persones es poden sentir exhaustes físicament i amb un estat d'ànim emocional baix. En aquesta línia, alguns usuaris afirmen que, un cop acabada la sèrie, senten un buit com a resultat d'aquest fenomen d'immersió-evasió. «Es podria assimilar en certa manera a les conseqüències conductuals del consum d'algunes substàncies d'abús», alerta Redolar.


31FAM, el grup de trap català amb més porjecció del moment, passen per AdolescentsiCat. Parlarem amb ells de com han estat els seus inicis i com viuen aquesta primera etapa d'èxit i reconeixement.
Els farem passar algunes proves i, com sempre, hauran de respondre les preguntes de l'interrogatòri íntim.
 
Arxivat a:
CINEMA I TV , sèries, estdui
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: