Veritats i mentides sobre el feminisme

per Laura Centellas i Elvira Vilardell, el 8 de març de 2019 a les 10:18
La història del feminisme és molt llarga i hi ha moltes dones arreu del món que han dedicat la seva vida a lluitar per la igualtat. Aquest moviment, però, mai havia estat tan despert com ara. Per això és molt important que ens informem i entenguem bé què és feminisme i què no ho és.

És per aquest motiu que hem parlat amb la historiadora de l'art i activista feminista, Gina Driéguez. Us deixem amb un resum del que ens ha explicat:

 



Versió sense playbuzz 


- Què és el feminisme?
No hi ha una única definició sobre el feminisme, però la Gina ens l'ha descrit d'una manera molt breu i clara: "El feminisme és un moviment polític, però també social que es basa en el principi de què homes i dones som iguals, que hem de tenir els mateixos drets i els mateixos deures i que lluita per aconseguir-ho".

- Quines mentides envolten el moviment feminista?
Hi ha molts mites que envolten el feminisme, com per exemple que aquest moviment defensa la superioritat de les dones. Aquesta afirmació, però, no és certa. Com hem dit el feminisme defensa la igualtat. La Gina assegura aquest moviment "no només serveix per alliberar les dones", sinó també els homes. "Vivim en un sistema patriarcal i desigual i la pressió que rebem les dones també la reben els homes en alguns aspectes. El feminisme lluita contra aquest sistema i, per tant, també vol que els homes es puguin alliberar de tots els tòpics i prejudicis que s'han construït entorn d'una masculinitat tòxica".

Un altre tòpic molt estès és que les feministes no és "preocupen" per la seva imatge. De nou es tracta d'una frase totalment falsa. El que reivindica aquest moviment és que si et maquilles i et depiles sigui perquè tu vols i no per la pressió social.

- Pel que fa a la llei, homes i dones estem en igualtat de condicions?
Ahir publicàvem que només hi ha sis països en què la legislació contempla els mateixos drets per a homes i dones. Ara bé, tal com apunta la Gina, a l'hora de parlar d'igualtat cal tenir en compte altres aspectes. "Damunt al paper potser podem ser iguals, però les dades no ho demostren: la bretxa salarial a Catalunya supera el 20% i hi continua havent molt poques dones ocupant llocs de poder", entre moltes altres coses.

- Les xarxes socials han jugat a favor o en contra el moviment feminista?
"Crec que les xarxes socials han ajudat molt, sobretot a visibilitzar-nos i a crear una xarxa de comunicació entre nosaltres que ens permet mobilitzar-nos molt ràpidament", ens diu la Gina. Tot i això, cal tenir en compte que les persones que van en contra d'aquest moviment també estan organitzades. De fet, la Gina ens assegura que gairebé cada mes rep amenaces de violació a través de les xarxes socials arran del seu activisme. I no només això, també li arriben comentaris despectius i sexistes, una situació que malauradament és força estesa.

- Quins continguts puc consumir per saber més sobre feminisme?
Hi ha molts llibres sobre aquesta qüestió, però per començar la Gina ens en recomana tres: Morder la manzana de Leticia Dolera; Curs de feminisme per microones, de Natza Farré, i Feminisme de butxaca, de Bel Olid. A més també hi ha moltes pel·lícules i sèries interessants per conèixer d'aprop la lluita de la dona i per prendre consciència dels prejudicis de gènere que encara continuen existint, com per exemple: Sufragistas, film protagonitzat per Carey Mulligan; Figuras ocultas, nominada a 3 Oscar en l'edició de 2016 i Dear White People, una interessant sèrie de Netflix que narra la vida d'uns estudiants negres és una prestigiosa universitat blanca.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: