Com he d'actuar si sospito que tinc símptomes del coronavirus?

per NacióDigital, el 14 de març de 2020 a les 15:06
El coronavirus s'ha convertit en el protagonista de totes les notícies i això ha fet que augmentin el nerviosisme i les preocupacions entorn d'aquesta malaltia. És per això, que les autoritats demanen mantenir la calma, quedar-se a casa i només sortir si és imprescindible.

I si sospito que puc tenir el coronavirus? Si els símptomes no són greus, els experts aconsellen no anar a urgències ni a centres d'atenció primària i trucar al 061. En concret, aquest és el pla d'actuació recomanat:

 



Versió sense playbuzz
Puc estar afectat pel coronavirus?
Podries estar afectat si has viatjat a unes de les zones afectades pel virus, que són: Espanya: les comunitats autònomes de Madrid i de la Rioja; els municipis de la Bastida i Vitòria-Gasteiz (País Basc), Itàlia (tot el país), França: departaments de Haut-Rhin (Grand Est) i l'Oise (Hauts-de-France), Alemanya: departament d'Heinsberg (Renània de Nord-Westfàlia), Xina (totes les províncies, incloent Hong Kong i Macau), Corea del Sud, Japó (illa de Hokkaidō), Singapur i Iran.

També si has tingut contacte estret amb una persona amb coronavirus

I també, si a més a més, tens aquests símptomes: febre alta, tos, sensació de falta d'aire i malestar general.

Si tens dubtes, pots fer aquest test del Departament de Salut el qual et diu si podries tenir risc d'estar contagiat.

Crec que tinc el coronavirus, què faig?
Si tens símptomes i/o has estat a algunes de les zones afectades pel virus, es recomana trucar al 061 perquè valorin el teu cas i t'indiquin què fer. Així doncs, no vagis a l'hospital o al CAP, primer truca al 061. 

No tinc símptomes, què puc fer per protegir-me del coronavirus?
El Departament de Salut recomana:
• Rentar-se les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
• Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
• Evitar el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no compartir-hi les pertinences personals.
• Evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: