GUIA Com serà el desconfinament als instituts?

per Bernat Surroca, el 22 de maig de 2020 a les 06:00

Després de setmanes de silenci, rumors i informacions amb comptagotes, el Departament d'Educació ha anunciat com serà la reobertura de les escoles i instituts. El pla aprovat pel Govern preveu que les escoles i instituts obrin a partir de l'1 de juny sempre que ja estigui en la segona fase del desconfinament. Els centres no faran activitat lectiva però sí tutories personalitzades per als alumnes que ho necessitin. Us deixem amb més detalls sobre com serà el retorn a classe:

 


Versió sense playbuzz

1. Quan tornaran a obrir els centres educatius? 

Les escoles, els centres de secundària i d'educació postobligatòria reobriran a partir de l'1 de juny si ja es troben en la fase 2 del desconfinament. Alguns territoris, com l'Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona o les Terres de l'Ebre, accediran a aquesta fase a partir de dilluns vinent, però en aquest cas no podran obrir els centres fins al juny. 

2. Es podran fer classes durant el juny?

No. El conseller Bargalló ha deixat clar que les escoles i instituts no obren per fer "classes tradicionals". Això vol dir que no es podrà fer activitat lectiva i el curs acabarà per via telemàtica el 19 de juny. "Seria un daltabaix pretendre canviar-ho ara", ha dit el conseller. Els esforços, doncs, se centraran en poder començar el curs al setembre de manera presencial i garantint totes les mesures de seguretat.

3. Què podran fer els instituts? 

En el cas dels instituts, centres de formació professional, de règim especial, de formació d'adults i escoles d'idiomes, podran oferir tutories personalitzades de manera excepcional i no continuada amb aquells alumnes que ho necessitin. 

Els instituts també podran fer acompanyament educatiu de manera presencial i voluntari amb grups de 15 alumnes com a màxim en els cursos terminals (4t d'ESO o 2n de Batxillerat). En aquests casos, segons es desprèn del document del Departament, caldrà garantir un retorn gradual de l'alumnat, amb horaris esglaonats i assegurant les mesures d'higiene i distanciament físic de dos metres. Com que serà voluntari tornar a l'aula, cal garantir una opció telemàtica per a aquells alumnes que no vulguin o no puguin tornar al centre.

4. Quines mesures de seguretat s'establiran? 

Més enllà de la reducció d'alumnes per classe, Educació planteja que els professors portin mascareta.Les escoles estaran obligades a fer neteja i desinfecció dels centres cada dia després de l'activitat acadèmica. En el pla es detalla que, dins de l'aula, el material utilitzat pels alumnes no pot ser intercanviat si no se'n fa una desinfecció després del seu ús

 


5. Com s'ampliaran els espais als centres?

Un altre dels punts clau de cara al curs vinent serà l'ampliació dels espais de les escoles per aconseguir la distància de seguretat entre els alumnes. Alguns centres ja disposaran d'espai per ampliar les classes, però en altres casos aquest espai s'haurà de trobar. "Al setembre haurem de demanar a la comunitat la cessió d'espais perquè tots els infants puguin anar tots els dies a l'escola", ha dit Bargalló. Aquests espais podran ser públics o privats, hauran de ser útils per a l'activitat docent i s'hauran de buscar al voltant dels centres educatius.

6. Com serà el nou curs? 

La gran pregunta, que encara no es pot respondre amb precisió. El conseller Bargalló ha dit que al setembre la situació serà d'"emergència educativa" i el nou curs serà complex i "inèdit". La prioritat serà que tots els alumnes puguin anar cada dia a l'escola, però en alguns casos l'escola s'entendrà de manera més àmplia del que és habitual. En aquest sentit, el Departament optarà per atendre presencialment tot l'alumnat i mantenir les escoles obertes sempre que sigui possible amb les mesures de seguretat sanitàries. Tot i així, el Departament també admdt que caldrà garantir la connectivitat real de tots l'alumnat per si en algun moment cal tancar un centre o un territori en cas de rebrot.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: