Residents de la Vila de la UAB: «Es va fer una festa de 30 persones en un pis, i se'n van contagiar 24»

per Cèlia Forment Bori, el 26 de febrer de 2021 a les 18:28
Un brot de covid-19 a la Universitat Autònoma de Barcelona suma per ara 24 estudiants contagiats i desenes més de residents a la Vila Universitària pendents de fer-se la PCR i saber-ne el resultat. La notícia se sabia dimecres al vespre oficialment als mitjans de comunicació -després que ho alertés el departament de Salut a la comunitat educativa- però els universitaris que viuen al campus asseguren que el contagi ja era conegut internament durant el cap de setmana.

Adolescents.cat hem pogut parlar amb diversos joves que actualment resideixen a la Vila Universitària de la UAB perquè hi estudien o treballen. Tots ells han donat negatiu a la prova de detecció de covid, i actualment han limitat les seves interaccions socials i només tenen contacte amb els seus companys de pis.

 

La Vila Universitària compta amb unes 2.000 places d'allotjament en pisos compartits per als estudiants del campus. Els testimonis a qui hem entrevistat ens han explicat que moltes d'aquestes s'han ocupat darrerament per estudiants d'Erasmus i intercanvi, que coincidint amb el canvi de quadrimestre han arribat a la UAB. Precisament, els estudiants amb qui hem parlat expliquen que aquesta arribada ha disparat les festes en habitacions i celebracions de "Welcome Erasmus", on només hi ha alumnes d'intercanvi. Unes trobades que sovint són "multitudinàries" i "amb més persones del que està permès per les restriccions de la pandèmia".


El Departament de Salut va començar aquest dijous un cribratge massiu als 1.400 universitaris que viuen a la Vila i que durarà fins aquest divendres. A cada estudiant se li ha assignat un dia i una hora depenent del bloc on tenen el pis. Els resultats de les proves PCR es van sabent en un termini inferior de 48 hores.
 

"Es va fer una festa de 30 persones en un pis, i se'n van contagiar 24"


La Nataly Delgadillo fa cinc mesos que viu a la Vila Universitària de la UAB i estudia el grau en traducció i interpretació en llengua francesa. Dimecres al vespre estava a punt de sopar amb les seves tres companyes de pis quan, una d'elles, va rebre un comunicat al campus virtual. Aquest informava del brot al campus i que "guardessin quarantena fins a conèixer el resultat de la prova o més enllà" si el resultat era positiu.

L'endemà, el rector, Javier Lafuente, informava a tota la comunitat educativa a través d'un mail que havia detectat un brot a la universitat i que es tractava d'"episodi preocupant". En el seu cas, però les classes han seguit amb normalitat i assegura que "cap professor els ha parlat del tema".

La Nataly es va fer la prova dijous, i el resultat és negatiu. També ha subratllat que no coneix cap de les persones implicades amb les suposades festes però que n'ha sentit a parlar. "Uns van fer una festa de 30 persones en un pis, i se'n van contagiar 24", explica, "i aquests 24 han contagiat 20 persones més".



"El whatsapp treia fum amb missatges de contactes positius"


L'Adrià Sedó fa tres anys que viu a la Vila. El dissabte passat, quan era a Figueres, el seu mòbil es va començar a omplir de missatges de companys que havien estat contactes estrets amb altres residents. "Alguns s'havien fet la prova pel seu compte, i havien donat positiu, altres estaven pendents d'una cita per fer-se la PCR".

Diumenge al vespre, quan va arribar al seu pis, amb els seus tres companys van decidir confinar-se domiciliàriament. Ell i els seus companys es van fer la PCR aquest dijous, i 24 hores després sabien que no havien estat contagiats. El jove apunta que el brot ha coincidit amb l'arribada dels estudiants d'Erasmus i que "hi ha rumors que diuen que podria ser l'origen del brot", però que també hi ha casos que s'han donat en "trobades d'estudis o simples estones de petar la xerrada".

Tot i així, l'Adrià destaca que la vida la UAB continua, i que des dels mitjans de comunicació s'ha fet "una mica de sensacionalisme". "Nosaltres només sortim per treballar, però el bar està obert, i veus gent caminant amb normalitat per la vila".



"Els professors ja estaven informats i només he perdut un dia de classe per fer-me la prova"


El de la Jenni Accensi Hernandez és el primer any com a universitària, aquest curs ha començat la carrera de turisme a la UAB. És d'Amposta i fa cinc mesos que viu a la Vila. Quan va rebre la notícia del brot (a través d'un correu) a la universitat tornava de fer la compra, eren les 21h.

Dijous a les 17h es va fer el PCR, amb total normalitat i "amb un procediment molt organitzat", explica. Va ser molt ràpid i eficaç i va tornar cap al seu pis, amb qui comparteix amb la seva companya. "He donat negatiu, però ja ho sabia perquè no tinc contacte amb ningú de la vila, només amb la persona amb qui visc". Per fer-la la prova va perdre un dia de classe, però això no ha suposat cap contratemps perquè "els professors ja estaven informats".

La Jenni ja no ha de fer quarantena, aquest divendres ha anat amb classe amb total normalitat, perquè té el resultat negatiu i no té el contacte amb ningú. En el cas de la seva companya, que tenia classes presencials, els docents s'han adaptat a la situació i ara fan classe virtual. Igual que la Nataly, la Jenni té entès que l'origen del brot és una festa de 30 persones a la residència, que actualment han de fer confinament domiciliari. Tot i així, aclareix que per ara són "suposicions del que encara no sabem la certesa".



Alumnes han tornat a casa per les classes virtuals



Des del mes d'ocubre els alumnes de la UAB -i de totes les universitats catalanes- fan classes virtuals com a mesura per frenar la pandèmia. Això ha comportat que molts dels residents que vivien a la Vila Universitària tornéssin als seus pobles i ciutats d'origen. Des del passat dia 15 de febrer, però, els alumnes de primer curs comencen a tornar a les aules, i cada universitat ha implementat un model híbrid de docència universitària. 
 

Adolescents.cat ha intentat contactar amb la direcció de la Vila Universitària de la UAB per incloure el seu punt de vista en aquest reportatge, però no ha estat possible la comunicació. 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: