Es disparen els casos d'anorèxia i bulímia entre els adolescents: què es demana per frenar-ho?

per Cèlia Forment i Bori, el 14 d'abril de 2021 a les 17:42
Els casos d’anorèxia i bulímia s’han disparat entre joves i adolescents l’úlim any, arran de la pandèmia i el confinament. Així ho ha assegurat l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia, l'ACAB, que ha reclamat més mesures de prevenció.

Arran del cas d'una mare que va denunciar a les xarxes socials el cas de la seva filla de 13 anys, el departament de Salut va reconèixer que durant la pandèmia aquests casos s'havien disparat un 25%, però l'ACAB té altres xifres, que també mostren l'agreujament d'aquests trastorns l'últim any. Les podeu veure en aquest gràfic. 

 
 



La majoria de consultes les fan els joves i adolescents


La majoria de consultes rebudes per l'ACAB són casos de joves i adolescents. La directora de l’associació, Sara Bujalance, considera que aquest "alarmant augment dels casos ha de fer reflexionar".

Denuncien que el sistema sanitari destina a l'atenció dels TCA massa pocs recursos i reivindica "un compromís ferm", no només del Departament de Salut, sinó també del d'Educació i del de Treball i Afers Socials.

Família, escola i atenció primària


Els centres educatius són un espai important per prevenir i detectar aquests trastorns, i també demanen que s'afavoreixi la conciliació laboral i familiar, "per disposar de més temps per dedicar als joves".

Es proposa que l'educació emocional s'inclogui en el currículum, perquè joves i adolescents aprenguin a gestionar les emocions, tenir una bona autoestima i respecte a la diversitat. Que es formi el professorat per detectar senyals d'alerta i establir un protocol d’actuació.

I finalment, a l’Atenció Primària, és on cal més formació específica del personal sanitari, i des d'on es fomenti una "criança positiva".

Fer talles de roba REALS


Es demana que s’acabi amb què les marques de moda facin cadascuna la seva talla, i s’implementi un sistema de talles real. A més s’hauria de limitar la publicitat perquè "fomenta un model de bellesa no saludable en horari protegit". 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: