Assetjadors escolars expliquen el seu testimoni: «He fet teràpia per entendre que li estava destrossant la vida»

per Cèlia Forment i Elvira Vilardell, el 2 de maig de 2021 a les 06:00
Més de la meitat dels joves catalans asseguren que el bullying és la seva primera preocupació, per sobre de les drogues i el fracàs escolar. I és que aquesta problemàtica continua sent molt present a les aules: el 54% dels adolescents han estat implicats en casos de bullying com a agressors, víctimes o testimonis, segons una enquesta realitzada per la Fundació Barça a través d'Adolescents.cat a 8.600 joves. 

En concret, a Catalunya, prop d'un 41% dels estudiants ha patit bullying, mentre que un 28% reconeix haver-ne exercit en almenys una ocasió. Així ho revela un estudi de les entitats Amalgama 7 i Fundació Portal, que posa de manifest la importància de detectar els casos d'assetjament i tractar-los. I és que poden arribar a causar molt patiment a les víctimes, però també poden deixar seqüeles als agressors, com ara angoixa, explica a Adolescents Javier Feliz, director d'ITA de Trastorns de Conducta. 


Avui, que és el Dia Internacional Contra el Bullying, hem volgut escoltar la veu dels que estan a l'altra banda: els assetjadors. Hem parlat amb diversos joves perquè expliquessin per què feien bullying als seus companys i com els va afectar aquella situació.

En aquest reportatge hem canviat el nom dels 7 testimonis a qui hem entrevistat per mantenir-ne el seu anonimat. L'edat i la veu que sentireu són reals.


«M'ho passava bé fent bullying, tothom reia»


La Maria té 24 anys i quan anava a l'institut feia bullying a companys que venien d'un altre país, eren d'una altra classe social o tenien algun grau de dificultat en l'aprenentatge. Se'n penedeix tant, que actualment és educadora infantil i treballa en una fundació de malalts mentals. "El que més greu em sap és no haver demanat perdó a aquella gent que vaig ferir", assegura. 



«A moltes de les persones que els vaig fer bullying els he pogut demanar perdó»


En Marc té 24 anys i insultava els seus companys de classe, fins que li van cridar l'atenció. Per sort, ha pogut sortir d'aquest pou i gràcies a hores de treball personal ara se sent millor persona.



«Vaig pagar tots els meus problemes sobre la meva millor amiga»


La Carla té 16 anys i no estava gaire bé amb ella mateixa quan va haver de començar l'ESO. El bullying li va fer a la seva millor amiga, sempre anàven juntes fins que es van enfadar i va pagar tota la ràbia contra ella. Amb els anys s'han pogut perdonar, i la Carla assegura que gràcies a aquesta experiència la seva personalitat ha canviat cap a millor. 



«Vaig assetjar un noi de la classe per encaixar amb els guais»


En Martí te 21 anys i amb el seu grup d'amics els encantava jugar a videojocs, però va començar a deixar-ne un de banda. Els insults cap a ell cada vegada anàven a més, "i una dia li vaig passar per whatsapp una foto que li havíem fet per deixar-lo en ridícul". Però el que va respondre va ser el seu pare, avisant-los que l'assetjament era una delicte. 



«Amb els anys he vist el mal que vaig fer a una noia que no m'havia fet res»


LA Naia actualment té 16 anys i a la persona que va fer bullying era una persona de la seva classe. "Sincerament jo no estava bé amb mi mateixa, aleshores no ho veia". L'amiga va demanar ajuda al centre, i a partir d'aquí la Naia va començar a veure que havia de canviar d'actitud.



«He fet bullying perquè a mi me'n havien fet en el passat»


En Dídac té 20 anys i en el passat va insultar i tractar amb superioritat a companys. "Realment ho feia perquè estava malament, i creia que era normal perquè a mi m'ho havíen fet en el passat". Ara, després de mesos de teràpia, té detactats els motius pels quals va tenir aquest comportament i ho ha superat. 



Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: